A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet és elkészítése komoly hagyományokkal rendelkezik.
Régebben, elismert szakemberek készítették ütőfával, mely gyakorlatilag, a mézeskalácsnak fából készült negatívja.
Manapság pedig, szinte nincs egyetlen háztartás sem, ahol ne készítenék el Karácsony idején és a formáknak, csak a kreativitásunk szabhat határt ugyanis rengetek különböző sütikiszúrót lehet kapni, csak győzzünk válogatni! 🙂
Mézeskalács recept
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 125 g kristálycukor
- 3 tk. szódabikarbóna
- 2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
- 125 g virágméz
- 3 db nagyobb tojás
- tej
Mézeskalács elkészítése:
A lisztet, cukrot, szódabikarbónát, fűszerkeveréket és a csipet sót összekeverjük.
Hozzáadjuk a tojásokat, a mézet és tésztává gyúrjuk.
Amikor összeállt, Folpackkal lefedjük és fél órán át pihentetjük.
Lisztezett gyúródeszkán kb 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk a formákat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a formákat, megkenjük tejjel, majd 175 fokon légkeveréses sütőben 7-8 perc alatt megsütjük.
Mézeskalácsok díszítése:
A formák tetejét cukormázzal tetszés és ízlés szerint díszítjük.
TIPP: Tegyük a mézes süteményeket jól záródó dobozba néhány alma cikkel, hogy gyorsabban megpuhuljanak, és ne száradjanak ki.
ÉRTÉKELD EZT A RECEPTET
0 Felhasználó Értékelte ezt a receptet
Átlagos értékelés
Nincs még hozzászólás.