Mézeskalács

Mézeskalács

A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet és elkészítése komoly hagyományokkal rendelkezik.
Régebben, elismert szakemberek készítették ütőfával, mely gyakorlatilag, a mézeskalácsnak fából készült negatívja.
Manapság pedig, szinte nincs egyetlen háztartás sem, ahol ne készítenék el Karácsony idején és a formáknak, csak a kreativitásunk szabhat határt ugyanis rengetek különböző sütikiszúrót lehet kapni, csak győzzünk válogatni! 🙂

Mézeskalács recept

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 125 g kristálycukor
  • 3 tk. szódabikarbóna
  • 2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só
  • 125 g virágméz
  • 3 db nagyobb tojás
  • tej

Mézeskalács elkészítése:

A lisztet, cukrot, szódabikarbónát, fűszerkeveréket és a csipet sót összekeverjük.
Hozzáadjuk a tojásokat, a mézet és tésztává gyúrjuk.
Amikor összeállt, Folpackkal lefedjük és fél órán át pihentetjük.
Lisztezett gyúródeszkán kb 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk a formákat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a formákat, megkenjük tejjel, majd 175 fokon légkeveréses sütőben 7-8 perc alatt megsütjük.

Mézeskalácsok díszítése:

A formák tetejét cukormázzal tetszés és ízlés szerint díszítjük.

TIPP: Tegyük a mézes süteményeket jól záródó dobozba néhány alma cikkel, hogy gyorsabban megpuhuljanak, és ne száradjanak ki.

Print Friendly, PDF & Email

ÉRTÉKELD EZT A RECEPTET

  • (0 /5)
  • 0 ratings

Hasonló receptek